Ανθρώπινη, αρχόντισσα και πρωτεύουσα πόλη τα Χανιά;


Διανύουμε προεκλογική χρονιά, όσον αφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε λίγο καιρό οι υποψήφιοι δήμαρχοι απ’ όλους τους συνδυασμούς θα μας «βομβαρδίσουν» με υποσχέσεις για μια καλύτερη και πιο ανθρώπινη πόλη, επιζητώντας την ψήφο μας. Η «ΧτΚ» επιχειρεί έναν απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής του Κυριάκου Βιρβιδάκη, βάσει του προγράμματος του συνδυασμού «Χανιά 21ος αιώνας» και των προεκλογικών του δεσμεύσεων, για να δούμε τι έχει υλοποιηθεί και τι μένει στον «αέρα».

Αν παρατηρήσει κανείς τα προγράμματα όλων των πολιτικών, θα δει ότι οι περισσότερες δεσμεύσεις γίνονται για να γεμίσουν οι λευκές σελίδες και τα περισσότερα υποσχόμενα έργα, παραμένουν «λόγια του αέρα». Συνήθως χρησιμοποιούνται λέξεις όπως, στηρίζουμε, ενισχύουμε, προωθούμε που δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. Όταν πάλι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που έχουν κάποιο πολιτικό κόστος, εκεί σηκώνουν όλοι τα χέρια ψηλά!

Ξεκινούμε με την κοινωνική πολιτική και προχωρούμε βήμα – βήμα, σύμφωνα πάντα με το προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Βιρβιδάκη.

Οι δεσμεύσεις και η πραγματικότητα:

1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΑΣΘΕΝΕΣΤΕΡΕΣ ΟΜΑΔΕΣ

■ Δημιουργούμε Συμβουλευτικό Γραφείο Κοινωνικής Ενίσχυσης για

Ενημέρωση σε ιατρικά θέματα χρονίως πασχόντων.

■ Πληροφόρηση για διαδικασίες ένταξης σε προγράμματα ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων.

■ Συντονισμό δράσης εθελοντών για κοινωνική παρέμβαση.

■ Ενισχύουμε τα ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας της πόλης.

Από όλα τα παραπάνω, το μόνο θέμα που βρίσκεται σε καλό δρόμο και για το οποίο η δημοτική αρχή είναι άξια συγχαρητηρίων είναι η δράση της ομάδας των εθελοντών.

2. ΓΙΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ (ΑΜΕΑ)

■ Δημιουργούμε Επιχείρηση Εργαστηρίων Προστατευμένης Εργασίας για Εφήβους ΑΜΕΑ.

■ Αξιοποιούμε εξειδικευμένες υποστηρικτικές τεχνολογίες για την εξασφάλιση πρόσβασης σε εφαρμογές και υπηρεσίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας από ΑΜΕΑ.

■ Ολοκληρώνουμε την υποδομή για την κυκλοφορία και την πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και κέντρα ψυχαγωγίας των ΑΜΕΑ.

■ Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια ταξί και λεωφορείων για την αγορά ειδικού εξοπλισμού εξυπηρέτησης ΑΜΕΑ.

■ Στηρίζουμε τους φορείς που έχουν αποστολή την αποκατάσταση ΑΜΕΑ.

Η πρόσβαση για τα ΑΜΕΑ είναι αδύνατη στις περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες της πόλης, όσο δε για την στήριξη των φορέων αυτή παραμένει μόνο στο ηθικό επίπεδο.

3. ΓΙΑ ΤΗΝ 3η ΗΛΙΚΙΑ

■ Ενισχύουμε τη λειτουργία και την ανάπτυξη του Δημοτικού Γηροκομείου και παράλληλα προωθούμε προγράμματα επιμόρφωσης του προσωπικού.

■ Συντονίζουμε τη λειτουργία του ΟΔΗΚΟΙΠ, των ΚΑΠΗ και του προγράμματος ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για βελτιστοποιημένα αποτελέσματα, για διεύρυνση της βοήθειας, για καλύτερες και περισσότερες υπηρεσίες.

Η λειτουργία του Δημοτικού Γηροκομείου είναι προβληματική μετά την απόλυση των συμβασιούχων υπαλλήλων. Σημαντική η προσφορά του ΟΔΗΚΟΙΠ, αλλά με το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι τι γίνεται;

4. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΛΙΝΝΟΣΤΟΥΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΕΣ

■ Δημιουργούμε προγράμματα κοινωνικής ένταξης που θα περιλαμβάνουν μαθήματα για την εκμάθηση της γλώσσας, τα τοπικά έθιμα, τον τρόπο λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

■ Αξιοποιούμε την τεχνική και επιστημονική τους κατάρτιση.

■ Δημιουργούμε σε συνεργασία με την εκκλησία, υφιστάμενους συλλόγους και εθελοντές, Τράπεζες Τροφίμων, Ρουχισμού, Παλαιών Οικοσυσκευών και Επίπλων.

Δεν έχει γίνει τίποτα από τα παραπάνω.

5. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΟΞΙΚΟΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟΥΣ

■ Προωθούμε, σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ και τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς, το εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών συμβάλλοντας ταυτόχρονα με προτάσεις και παρεμβάσεις στη βελτίωσή του.

■ Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα πρόληψης και ταυτόχρονα συμβάλλουμε στη δημιουργία των αναγκαίων μονάδων θεραπείας στα Χανιά σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ.

Είναι γνωστή η ευαισθησία του κ. Βιρβιδάκη στα θέματα ναρκωτικών, γι’ αυτό θα περιμέναμε να έχουν γίνει περισσότερα.

6. ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΝΤΡΕΣ ΜΗΤΕΡΕΣ

■ Δημιουργούμε την υποδομή για τη φιλοξενία, την ψυχολογική υποστήριξη και κοινωνικο-οικονομική ενίσχυση, των ανύπαντρων μητέρων και των κακοποιημένων γυναικών.

Δεν έχει γίνει τίποτα.

7. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΗΤΕΡΑ

■ Ενισχύουμε την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή των υπαρχόντων δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και διεκδικούμε τους αντίστοιχους πόρους, ενώ παράλληλα προωθούμε την αύξηση των θέσεων με τη δημιουργία νέων και την επέκταση του ωραρίου.

■ Διαμορφώνουμε χώρο δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών στη δημοτική βιβλιοθήκη, όπου ειδικοί θα βοηθούν το παιδί να εξοικειωθεί και να αγαπήσει το βιβλίο και να γνωρίσει την τοπική ιστορία.

Τεράστιο παραμένει το πρόβλημα στέγης των βρεφονηπιακών σταθμών.

8. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΥΣ

■ Συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες του Συλλόγου Πολυτέκνων για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής τους και στον αγώνα τους για την απόκτηση οικοπεδικής έκτασης για τη στεγαστική αποκατάστασή τους.

Μείναμε στην ηθική συμπαράσταση.

9. ΠΑΙΔΕΙΑ - ΝΕΟΛΑΙΑ

■ Υποστηρίζουμε το θεσμό του ολοήμερου σχολείου και διεκδικούμε την ενίσχυση της υποδομής για τη σχολική στέγη ώστε να υπάρχει μόνο πρωινή διδακτική διαδικασία.

■ Διεκδικούμε τους αναγκαίους πόρους για τη συντήρηση επισκευή και λειτουργία των σχολικών μονάδων.

■ Καθιερώνουμε προγράμματα θεατρικής εκπαίδευσης σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους θεατρικούς και πολιτιστικούς συλλόγους της πόλης . Καθιερώνουμε εβδομάδα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης με τη συμμετοχή παλιννοστούντων και αλλοεθνών μαθητών και τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων.

■ Ιδρύουμε τη Γραμματεία Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στο δήμο με σκοπό την αποδοχή και αξιοποίηση της πολυ-πολιτισμικής σχολικής κοινωνίας.

■ Επιδιώκουμε τη συμμετοχή του δήμου στη συγκρότηση των προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης ενηλίκων ώστε να βασίζονται στις τοπικές ανάγκες και την τοπική προοπτική για ανάπτυξη.

■ Στηρίζουμε και ενισχύουμε τις επιλογές των αυτοδιοικούμενων τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που έχουν έδρα τους την ευρύτερη περιοχή των Χανίων.

Στηρίζουμε την προσπάθεια του Πολυτεχνείου Κρήτης για την ίδρυση σχολών Αρχιτεκτονικής και Καλών Τεχνών στα Χανιά. (είναι αυτονόητο)

■ Δημιουργούμε μηχανισμούς αμφίδρομης επικοινωνίας με τα τριτοβάθμια εκπαιδευτικά ιδρύματα που έχουν έδρα τα Χανιά και αξιοποιούμε την ερευνητική και διδακτική δραστηριότητά τους.

■ Ενισχύουμε την υποδομή και δημιουργούμε μηχανισμούς αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου παιδιών και εφήβων με προγράμματα ενίσχυσης της ομαδικότητας και της δημιουργικής έκφρασης.

Σημαντική η πρωτοβουλία για το ανοιχτό Πανεπιστήμιο όπως επίσης για το Στέκι Νεολαίας αν και δεν είναι γνωστό αν έχει εξασφαλιστεί η συνεχής λειτουργία του. Για όλα τα άλλα ένα απόλυτο μηδέν. Δεν έχει γίνει τίποτα.

10. ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

■ Παρακολουθούμε συστηματικά την υλοποίηση των έργων διαδημοτικής σημασίας που έχουν εξαγγελθεί.

■ Αναζητούμε τις κατάλληλες εκτάσεις περιφερειακά της πόλης για να δημιουργήσουμε γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλους αθλητικούς χώρους.

■ Προωθούμε την κατασκευή γηπέδων ποδοσφαίρου 5Χ5.

■ Ενισχύουμε τις δραστηριότητες των αθλητικών σωματείων της πόλης.

■ Υποστηρίζουμε και προωθούμε τον εργασιακό αθλητισμό.

■ Υλοποιούμε προγράμματα μαζικού αθλητισμού.

■ Διευρύνουμε τη δυνατότητα για άθληση των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

■ Προωθούμε προγράμματα άθλησης ατόμων τρίτης ηλικίας.

Δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα.

11. ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ

■ Ενισχύουμε τη διαδημοτική προσπάθεια σε συνεργασία με φιλοζωικά σωματεία για τη δημιουργία πάρκου περίθαλψης και φιλοξενίας των αδέσποτων ζώων.

■ Προωθούμε πρόγραμμα ταυτοποίησης και σήμανσης των δεσποζόμενων ζώων με τατουάζ ή microchips.

■ Εκπονούμε και υλοποιούμε πρόγραμμα σε συνεργασία με φορείς του Υπουργείου Παιδείας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών.

Τα αδέσποτα, σε πολλά σημεία της πόλης, αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Κατά τα άλλα, επίσης ένα μεγαλοπρεπές «δεν έγινε τίποτα».

12. ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ.

■ Προωθούμε την ολοκλήρωση της κυκλοφοριακής μελέτης και προγραμματίζουμε ενημέρωση και διαβουλεύσεις για τις κυκλοφοριακές αλλαγές.

■ Συνεχίζουμε με την εφαρμογή της

→ με ιεράρχηση του οδικού δικτύου και μονοδρομήσεις στους κεντρικούς και δευτερεύοντες άξονες.

→ με διάνοιξη των αναγκαίων περιφερειακών οδών.

→ με δημιουργία «κυκλικής διαδρομής του κέντρου της πόλης», σε συνδυασμό με χώρους στάθμευσης, με μικρά λεωφορεία (mini bus) σε πυκνά και πλήρως καθορισμένα δρομολόγια,

→ με την αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών.

→ με οργάνωση χώρων στάθμευσης υπαίθριων και υπόγειων.

→ με δημιουργία οργανωμένων χώρων στάθμευσης για τα δίκυκλα.

→ με συνεχή ευαισθητοποίηση των δημοτών για κυκλοφοριακά θέματα,

→ με συστηματική και διαρκή αστυνόμευση της παράνομης στάθμευσης στις κεντρικές οδικές αρτηρίες.

→ με διαγραμμίσεις στις διαβάσεις πεζών και διαχωρισμό των κυκλοφοριακών ρευμάτων πριν τα φανάρια,

→ με επανεκτίμηση της φωτεινής σηματοδότησης για πραγματική προτεραιότητα στους πεζούς.

→ με διανοίξεις των αδιέξοδων δρόμων σύμφωνα με τον πολεοδομικό σχεδιασμό.

→ με συνεχή φροντίδα για τη βατότητα των πεζοδρομίων όλων των δημοτικών διαμερισμάτων.

→ με πεζοδρόμηση οδών σταδιακά, όπου αυτό είναι επιθυμητό και εφικτό.

→ με τη μελέτη και τη σταδιακή υλοποίηση βασικών ποδηλατοδρόμων.

→ με δημιουργία γραφείου με εξειδικευμένο προσωπικό για τη συνεχή παρακολούθηση των κυκλοφοριακών θεμάτων.

Ή εμείς ζούμε σε άλλη πόλη, ή εκεί στο Δήμο μετακομίσανε.

13. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ – ΠΡΑΣΙΝΟ

■ Εκσυγχρονίζουμε το σύστημα καθαρισμού της πόλης με μηχανοκίνητο εξοπλισμό και τακτικό πλύσιμο των δρόμων και των πεζοδρομίων.

■ Ολοκληρώνουμε το σύστημα μηχανικής αποκομιδής με κάδους που θα πλένονται.

■ Λαμβάνουμε δραστικά μέτρα για τον περιορισμό της ηχορύπανσης.

■ Προχωρούμε στην αρχιτεκτονική ανάπλαση των κεντρικών αρτηριών και των εισόδων της πόλης.

■ Αξιοποιούμε τους πεζόδρομους με αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις για εκδηλώσεις μουσικής, εκθέσεων κλπ.

■ Εφαρμόζουμε σύγχρονη κηποτεχνική αντίληψη, προσανατολισμένη στην τοπική χλωρίδα, για τη διαμόρφωση των ανοικτών χώρων και προωθούμε βιολογικούς τρόπους προστασίας και ανάπτυξης των φυτών και των δέντρων της πόλης.

■ Παρέχουμε κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων για την καλαίσθητη διαμόρφωση των προσόψεων των κτηρίων, του περιβάλλοντος χώρου και της κορυφογραμμής στον ορίζοντα.

Το 13 αποδεικνύεται γούρικο για τον Δήμαρχο. Σε αυτή την κατηγορία ο Δήμος Χανίων τα πάει καλά, ως πολύ καλά. Υπάρχει σαφής βελτίωση σε σχεδόν όλες τις υποκατηγορίες αλλά τα μάτια σας δεκατέσσερα στο πράσινο που έχει μείνει στην πόλη. Τα περί ηχορύπανσης και αρχιτεκτονικών αναπλάσεων την επόμενη τετραετία.

14. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

■ Θα μας βρει αντιμέτωπους κάθε προσπάθεια επέκτασης του σταθμού παραγωγής της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα και παρακολουθούμε την εξέλιξη του ενεργειακού προγράμματος Κρήτης για την υλοποίηση των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Ν. Λασιθίου (Αθερινόλακκος) και στον Ν. Ρεθύμνου.

■ Ολοκληρώνουμε το βιολογικό καθαρισμό της ευρύτερης περιοχής των Χανίων και ενισχύουμε την προσπάθεια αποπεράτωσης του βιολογικού καθαρισμού του βόρειου άξονα Χανιά – Μάλεμε.

Προωθούμε προγράμματα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή.

■ Δημιουργούμε σταθμούς μέτρησης αέριων, υγρών και στερεών ρύπων που θα βρίσκονται υπό κοινωνικό έλεγχο.

■ Προστατεύουμε τους υδάτινους πόρους με τη διαρκή παρακολούθηση της λίμνης της Αγιάς και τη φροντίδα μείωσης των διαρροών στα δίκτυα .

■ Ενισχύουμε την προσπάθεια αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας για τις οποίες δεν αξιολογούμε μόνο το κόστος παραγωγής αλλά και το όφελος για περιβάλλον.

■ Ενισχύουμε την προσπάθεια εγκατάστασης και χρήσης του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κρήτη.

■ Αναλαμβάνουμε διεθνή πρωτοβουλία για την περιβαλλοντική προστασία της Μεσογείου σε συνεργασία με άλλους δήμους και την ΚΕΔΚΕ.

■ Προωθούμε, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και εκπαιδευτικά ιδρύματα, προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον.

Παρουσιάζεται μια θετική προσπάθεια στα προγράμματα μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή και στα προγράμματα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον. Σε όλα τα υπόλοιπα, απλά δεν έχει γίνει τίποτα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λίμνη της Αγιάς.

15. ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

■ Δημοσιοποιούμε σε ετήσια βάση το πρόγραμμα και τους στόχους του Δήμου και των Επιχειρήσεων του και αξιολογούμε τη δράση μας.

■ Καθιερώνουμε την ώρα του Δημάρχου για τα δημοτικά διαμερίσματα, με συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για κάθε διαμέρισμα χωριστά, τις αποφάσεις του οποίου αναλαμβάνει να προωθήσει μέσω των υπηρεσιών του δήμου, ένας δημοτικός σύμβουλος, κάτοικος του διαμερίσματος, ανεξάρτητα από τον συνδυασμό στον οποίο ανήκει

■ Εκσυγχρονίζουμε τις υπηρεσίες του δήμου και των επιχειρήσεων του προς τους πολίτες με σύγχρονα εργαλεία διοίκησης, με οργανωτική ανασυγκρότηση με πιστοποίηση κατά ISO, με αξιολόγηση βάσει στόχων κλπ.

■ Αξιοποιούμε την ψηφιακή διασύνδεση για συντονισμό υπηρεσιών αποκατάστασης βλαβών και των οργανισμών υπογείωσης δικτύων.

■ Επανεξετάζουμε τη σκοπιμότητα και τη λειτουργικότητα δημοτικών επιχειρήσεων με στόχο την οικονομικότητα και τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

■ Αξιοποιούμε τις θέσεις και τις προτάσεις που αφορούν στην πόλη, και συνεργαζόμαστε με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, τα επιμελητήρια και τους επιστημονικούς συλλόγους.

■ Δημιουργούμε μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων ενισχυτικό των αρμοδίων υπηρεσιών και φορέων.

■ Αναβαθμίζουμε τις επιτροπές του Δημοτικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή ειδικών επιστημόνων και πανεπιστημιακών.

■ Μελετούμε τη δημιουργία νέου δημαρχείου αντάξιου της ιστορίας της πόλης.

Είναι εμφανής η βελτίωση στα θέματα οργάνωσης του Δήμου Χανίων και φάνηκε σημαντική πρόοδος στην διαχείριση κρίσεων κατά τον πρόσφατο σεισμό. Για τα υπόλοιπα… τίποτα, εκτός από τα σφαγεία που τα ξεπουλάνε καθώς όπως φαίνεται για τον Δήμο προτεραιότητα είναι το κέρδος και όχι η άσκηση της κοινωνικής πολιτικής.

16. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ -

ΜΝΗΜΕΙΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

■ Παρακολουθούμε την ολοκλήρωση της μελέτης και στη συνέχεια προωθούμε την άμεση αποκατάσταση της στατικότητας και της συντήρησης του Φάρου στο Ενετικό Λιμάνι.

■ Αξιοποιούμε την Προγραμματική Σύμβαση της Παλιάς Πόλης.

■ Αναδεικνύουμε τα τείχη της Παλιάς Πόλης και τα μνημεία της

■ Προωθούμε την αποκατάσταση του αγάλματος της Ελευθερίας.

■ Δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για την ουσιαστική λειτουργία της Δημοτικής Πινακοθήκης.

■ Προωθούμε την κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου.

■ Ενισχύουμε τα Μουσεία της πόλης και αξιοποιούμε σημαντικές συλλογές.

■ Προωθούμε και υποστηρίζουμε τις προτάσεις δημιουργίας νέων Μουσείων για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς.

Καθιερώνουμε εκθέσεις, συναντήσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις με στόχο την ενδυνάμωση της επικοινωνίας ανάμεσα σε πόλεις που μοιράζονται την ίδια θάλασσα και τα ίδια προβλήματα με τα Χανιά.

■ Διεκδικούμε το Παλιό Τελωνείο και το αξιοποιούμε από κοινού με το Μεγάλο Αρσενάλι και τα Νεώρια.

■ Αξιοποιούμε τα νεοκλασικά κτήρια ιδιοκτησίας του Δήμου Χανίων.

■ Θεσμοθετούμε τη διεξαγωγή Φεστιβάλ Απόδημου Ελληνισμού, και αξιοποιούμε τους παραδοσιακούς πολιτιστικούς συλλόγους. (δεν έγινε)

■ Ενισχύουμε και διευρύνουμε τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του ΚΑΜ.

■ Εκσυγχρονίζουμε τη δημοτική βιβλιοθήκη, με τον απαραίτητο οπτικοακουστικό εξοπλισμό και ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να διασυνδεθεί με άλλες βιβλιοθήκες και να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί καλύτερα το πολύτιμο υλικό που διαθέτει .

■ Δημιουργούμε εργαστήρια όπου θα διδάσκονται τέχνες που χάνονται όπως υφαντική, κρητικό μαχαίρι κ.α.

■ Συντονίζουμε και ενισχύουμε την προσπάθεια για την έκδοση βιβλίων που αφορούν και προβάλλουν τα Χανιά.

Τα περί μουσείων και νεοκλασικών είναι λόγια του αέρα. Δεν έγινε τίποτα και ούτε θα γίνει από ό,τι φαίνεται στον ορίζοντα. Η βιβλιοθήκη έχει τα μαύρα της τα χάλια και λειτουργεί χωρίς θέρμανση. Στο ΚΑΜ αν δεν ήταν ο αντιδήμαρχος (κ. Παπαδογιάννης) δεν θα βλέπαμε έργο, ενώ για το Παλιό Τελωνείο, η μελέτη έγινε αλλά χρήματα δεν υπάρχουν. Πολύ καλή η συνεργασία με την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και έστω και με καθυστερήσεις, είναι σε καλό δρόμο η αποκατάσταση του Φάρου. Εκεί που γίνεται πραγματικά πολύ καλή δουλειά και παράγεται έργο πολιτισμού είναι η Δημοτική Πινακοθήκη.

17. ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΑΝΕΡΓΙΑ- ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

■ Συμμετέχουμε ενεργά και πολύπλευρα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς- ιδιωτικούς και κρατικούς- στην τουριστική προβολή του τόπου.

■ Κατασκευάζουμε τις αναγκαίες υποδομές με έργα πολλαπλής χρησιμότητας για την ενίσχυση της ποιοτικής αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος

■ Αναδεικνύουμε την πολιτιστική κληρονομιά και τα μνημεία της πόλης για την προσέλκυση τουριστών.

■ Προβάλλουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς τον θεματικό τουρισμό, συνεδριακό-επιστημονικό, εμπορικό, αθλητικό κ.ά .

■ Προωθούμε την επέκταση της τουριστικής περιόδου όλο τον χρόνο.

■ Εγκαθιστούμε δημοτικά περίπτερα πληροφοριών για τους επισκέπτες της πόλης στα σημεία συγκέντρωσής τους .

■ Κατασκευάζουμε έργα υποδομής για πολιτιστικούς περιπάτους σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα .

Το Παλιό Λιμάνι έχει τα χάλια του. Τι γίνεται με τον ενιαίο φορέα διαχείρισης; Όσο για την τουριστική προβολή του τόπου... μάλλον δεν φτάνουν τα € 10.000 που υπήρχαν και υπάρχουν στον προϋπολογισμό του δήμου, αν θυμάμαι καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: